Solul si necesarul de ecologizare


Solul a devenit incet, dar sigur, factorul principal de perturbare a tehnologiilor agricole moderne printtr-o reactie fireasca lui, fata de proastele trattamente pe care acesta le-a primit de la inovarea plugului si pana in prezent. Solurile actuale de intinderea intregii planete nu sunt aceleasi cu cele lasate pamantenilor spre inteleapta folosire de catre mama natura.

Cel mai important lucru in acest moment, in prag de colaps planetar, este acela al reconstructiei ecologice a solurilor, care pentru cele 5 milioane de ha de soluri arabile din Romania incepe cu schimbarea atitudinii fata de lucrarile solului.

Solurile in momentul de fata, au devenit neecologice, degradate, BOLNAVE!!! Iar intr-un sol neecologic care presupune, un sol aflat "in coma", viata lui biologica a inceput sa dispara. In loc de 30 t de fiinte vii pentru fiecare hectar, de abia mai respira 3t/ha., structura este distrusa!

Un sol ecologic sau ecologizat este un sol viu, cu o viata extrem de activa, cu o rezerva imensa de apa , aer si elemente nutritive, in care plantele se simt bine si fara aportul inputurilor antropice de sinteza.

Un sol ecologizat reprezinta perfectiunea naturii, reprezinta durabilitatea vietii pe pamant!

Starea ecologica a solului poate fi influentata negativ de fiecare veiga a lanturilor tehnologice si de acest lucru este obligatoriu a se tine seama in procesul dematerializarii si ecologizarii solului si arealelor.

Asolamentul aplicat stiintific poate reduce cu 20-40% costurile de productie ale fermei.

O regula foarte importanta de respectat:

< Incepand cu alegerea structurii culturilor, a asolamentului, a lucrarilor solului, a sistemului de nutritie, a sistemului de intretinere si a recoltatului, este absolut necesar ca prin fiecare dintre ele sa se faca un pas, oricat de mic, in directia revenirii solului spre modelul lui natural, modelul de pornire in momentul intrarii lui in gestiunea omului.>

In absenta unui sol ecologizat pot fi infectate cu boli o serie intreaga de astfel de culturi mono si dicotiledonate. Modificarile florei , care sa distruga parazitul fungic Ophiobolus graminis, poate sa apara prin simpla prezenta a noilor plante premergatoare, sau poate fi adusa prin activari biologice specifice prezente in produse specializate ECOHUMUSSTRONG. Una din bacteriile care poate distruge fungul respectiv este Pseudomonas fluerescens.

Featured Posts