Lucrarile solului

Lucrarile solului

Cercetarile moderne demonstreaza faptul ca solurile sunt cu atat mai eficiente pentru cultura plantelor cu cat ele lasa solul intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala.

Solurile naturale, prezente mai ales sub vegetatie naturala sau ierburi si leguminoase, se caracterizeaza prin:

- buna arhitectura a solului ( granular);

- receptie excelenta a apei si transmitere in profunzime a acesteia pentru inmagazinare pe profil si filtrare spre panza freatica;

- se evita astfel fenomenele de eroziune;

- intreaga activitate biologica a solului se desfasoara in parametrii optimi.

Sunt prezente ciupercile (40% din volumul microorganismelor), inclusiv sub forma de micoriza, ceea ce garanteaza o foarte buna dezvoltare a plantelor si conservarea solului de asemenea.

Sunt prezente si bacteriile (20%) din greutate, inclusiv a celor fixatoare de azot, care aduc in sol o cantitate importanta de azot, substituind in felul acesta pe cel de sinteza.

Structura biologica a solului

In figura de mai sus observa care este structura biologica optima a solului pentru o activitate de calitate.

O functie importanta din categoria lucrarile solului este aceea de a contribui la refacerea fluxurilor de apa si materii nutritive, inclusiv a microorganismelor si radacinilor catre profunzime, in situatia in care solul in cauza este afectat de grave fenomene de tasare, de distrugere a structurii la suprafata, sau de formare a hardpanului.

Din cauza lucrarilor de arat , efectuate in sectorul micilor producatori la adancimi constante de 15-20 cm, talpa plugului s-a format incepand cu acesta adancime. Fermele mai mari de pana la 4000 ha au facut araturi mai adanci pana la 25 cm, de aceasta data talpa plugului se formeaza incepand cu aceasta adancime.

Studiile au demonstrat ca in ultimii 30 de ani, in Romania nu s-au mai efectuat lucrari de subsolaj, rezultand un teren tasat pe adancimea de 30-45 cm, existand un strat a carui oompactitate se afla intre 30 si 50 kg/cm patrat, complet impermeabil pentru apa si radacini. Rezulta ca toata activitatea solului este pana la adancimea de 35 cm, iar sub aceasta ne existand activitate biologica. Iar indicatorul principal al fertilitatii solului, respectiv, rama, lipseste cu desavarsire.

Exista insa solutii: Distrugerea talpii plugului prin subsolare la cel putin 55 - 60 cm pentru refacerea echilibrului apa-aer din sol. Daca aceasta operatiune se face corect, apa si radacinile vor patrunde in profunzime, si nu numai, iar aici ne referim la rame sau alte vietuitoare.

Solul poate sa detina prin, asolamente moderne si lucrarile solului, capacitatea de a comunica pe verticala. Si, cu toate acestea, mai ales pe solurile sarace in humus, care au fost exploatate nemilos, in care humusul si microorganismele aproape au disparut, sunt necesare unele practici care sa conduca la refacerea starii vitale zale acestuia.

Scopul acestui demers este acela de a aduce in sol o cantitate cat mai mare de materie organica ( EcoHumusStrong Solid). O data introdusa in sol materia organica (EcoHumusStrong contine ciuperci si bacterii si actinomicete, daca in sol nu gasim nu gasim pe acestea, atunci materia organica de alta natura nu se v-a degrada complet) apare descompunerea (ciuperci si bacterii, mobilizarea elementelor nutritive ( bacterii + actinomicete) , fixarea azotului ( bacterii + actinomicete), si sa nu uitam de introducerea in sol a unei cantitati mari de carbon.

Aratul, din cate stim cu totii, este lucrarea de baza a solului care favorizeaza o serie de procese, respectiv: acumularea si circulatia apei in sol, refacerea structurii, nitrificarea . Calitatea araturilor hotaraste ulterior si calitatea patului germinativ, rasarirea si densitatea plantelor, care se vor reflecta mai tarziu in nivelul recoltelor.

Greseli in efectuarea lucrarilor solului

- Efectuarea lucrarilor la umiditate prea ridicata sau prea scazuta cu frecvente interventii ulterioare, cu consum energic ridicat , cuu distrugerea structurii solului.

- Executarea lucrarii la adancime necorespunzatoare.

- Se lucreaza cu utilaje neadecvate sau nereglate.

- Nu sunt bine incorporate resturile vegetale.

- Pe pante se lucreaza de la deal la vale si nu pe curbele de nivel, pentru prevenirea sau stoparea eroziunii.

- Nu se practica nivelarea terenului inainte de aplicarea ingrasamintelor, a eribicidelor, iar nivelarea ulterioara duce la concentrarea produselor respective in denivelari sau depresiuni.

- Lucrarile nu se efectueaza imediat dupa recoltarea culturii premergatoare.

- Circa 70% din araturi se efectueaza in perioada de iarna - primavara, cu repercursiuni asupra nivelului recoltelor si efecte negative economice pentru ferma sau fermier.

Featured Posts