Pareri - Conferinta Nationala a Pomiculturii 2018

Conferinta Nationala a Pomiculturii

Din anul 2013 se desfasoara in fiecare an Conferinta Nationala a Pomiculturii organizata de catre domnul Aurel Tanasa Presedintele OIPA – PRODCOM. La aceasta conferinta sunt invitati pomicultori din toata tara unde se prezinta cele mai noi produse aparute pe piata in ajutorul acestora si totodata se discuta si problemele de actualitate in domeniul pomiculturii si gasirea unor solutii de remedierea acestora.

Pot spune ca ne-am intors cu un bagaj plin de noutati. Am stat de vorba cu foarte multi pomicultori, si am notat toate problemele si nevoile care se afla in acest domeniu. In urma acestor discutii, stim ce isi doreste un fermier, respectiv, productivitate mare, pomi sanatosi, fructe gustoase, un sol sanatos si alte aspecte.

Pomicultori ai acestei tarii au acceptat oferta noastra atat de a trece la pomicultura ecologica si a utiliza Fertilizantul nostru lichid EcoHumusStrong Lichid.

O alta problema in domeniul pomiculturii o reprezinta accesarea fondurilor europene. Pentru infiintarea livezilor de mar, cires, prun, se obtin foarte usor fonduri, pentru infiintarea plantatiilor pomicole de nuc exista mari probleme, care nu se remediaza. Pana in acest moment era o problema cu soiurile Frantuzesti Fernor, Lara, Franquette etc. Daca doreai sa infiintezi o plantatie de nuc cu aceste soiuri, nu se puteau accesa fonduri europene, deoarece ministerul agriculturii considera ca nu se preteaza la noi in tara datorita rezistentei scazute la temperaturile din timpul iernii, total neadevarat, avand in vedere faptul ca la Bistrita, Ulati, Slobozia, Targul Mures, si in Dambovita exista livezi de nuc cu aceste soiuri care rezista foarte bine si fructifica exact cat soiurile noastre romanesti. Doferenta dintre ele o reprezinta calitatea fructului cat si faptul ca la soiurile frantuzesti asteptam 4-5 ani pana intra pe rod in comparatie cu soiurile romanesti unde asteptam 8-10 ani pana intra pe rod.

Aceste probleme pe sectorul nucului inca se mai discuta, deoarece exista foarte multe aspecte care nu sunt puse la punct, dar speram ca pe viitor se se clarifice problema.

Se poate observa si in imaginea de mai sus, suprafetele pomicole inregistrate la nuc, mai ales, si alun sunt in crestere, pe cand la mar, par, prun in scadere.

Se incurajeaza de altfel infiintarea pomicola de nucifere, deoarece noi ca popor importam foarte multa nuca din afara, cand am putea foarte bine sa producem noi mai mult si sa exportam catre Turcia care este o tara consumatoare de nuci.

O alta problema discutata a fost cea referitor la asigurarile agricole. O mare problema legislativa la noi in tara pe acest sector datorita schimbarilor climatice si cadrului legislatitv invechit. Sa speram ca domnul Ministru v-a asculta de problemele pomicultorilor si v-a lua masuri.

Pentru un viitor mai bun atat pentru noi cat si pentru viitoarele generatii, trebuie sa fim uniti, toti cei din domeniul agriculturii. Trebuie sa intelegem importanta Folosirii produselor ecologice si renuntarea la cele chimice.

Seara la cina, pot spune ca s-au discutat mai multe puncte de vedere, s-au legat noi prietenii intre pomicultori, s-au dezbatut mai multe situatii fiind intr-un cadru mai intim.

Featured Posts