Gradinaritul bio pentru incepatori


Radacinile gradinaritului bio se intind mult catre trecut. In gradinile de la tara din secolele trecute se cunosteau deja cele mai importante concepte ale agriculturii biologice: compostul, ingrasaminte organice, culturi mixte sau metode naturale de a elimina daunatorii.

Leguminoasele mari se pot combina cu spanacul. Spanacul, care creste repede, actioneaza precum o umbrela, care protejeaza de soare; in umbra sa protectoare ferim formarea unei cruste la nivelul soarelui. Leguminoasele raman astfel sanatoase si vor fi rodnice. Leguminoasele cu vrej si ceapa se inhiba reciproc. Leguminoasele pe vrej ca planta principala, alaturi de varza de primavara se ajuta reciproc. Cartofii timpurii se ainvecineaza bine cu varza creata care ierneaza, varza alba sau varza rosie. S-a dovedit ca rosiile si conopida pot creste bine impreuna”. Revista „Die Landfrau” din 1948

Informatii de baza pentru gradinaritul biologic.

Daca doriti sa aveti succes in domeniul gradinaritului biologic, trebuie sa aplicati 3 reguli de baza in gradina dumneavoastra:

  1. Folositi ingrasaminte naturale pentru a imbogati solul cu EcoHumusStrong Lichid acolo unde este neboie.

  2. Folosirea unui strat vegetal protector pentru a „stimula” viata din sol si pentru a pastra pamantul umed si afanat.

  3. Puneti in practica ideea de culturi mixte, prin invecinarea corecta a plantelor veti stimula o crestere sanatoasa a plantelor si veti tine departe daunatorii si bolile.

Un sistem functional este dat numai de combinarea tuturor acestor reguli de baza. Cel mai bun exemplu este dat chiar de natura: toate legile sale se intalnesc, creand astfel o retea ecologica „conectata”. Astfel apare echilibrul vietii, care se autoconserva. Este o legatura puternica intre plante si animale, intre pamant, apa, aer si razele soarelui.

Acelasi lucru este valabil si pentru gradina dumneavoastra, creata dupa principii biologice.Folositi cu grija toate metodele biologice si pe o perioada indelungata de timp. Gradina dumneavoastra va avea un echilibru biologic, care le va permite plantelor sa creasca sanatos pe un pamant sanatos. Natura va deveni aliatul dumneavoastra si vă va scapa de multa munca dificila.

Ingrasaminte naturale pentru plante.

Toate plantele de cultura au nevoie de substante nutritive, pe care trebuie sa le primeasca la un anumit interval.

Tineti minte de la la bun inceput:

  • NU folositi excrementele animalelor din crescatoriile industriale de animale, care primesc antibiotice si hormoni si hrana cu ingrediente artificiale.

  • Niciodata sa nu igropati in pamant balegar proaspat.

Vermihumusul sau vermicompostul este considerat aurul negru al agriculturii, el contine toate substantele nutritive si oligoelementele in cantitati echilibrate.

Balegarul proaspat de la vite amestecat cu paie este un ingrasamant usor, echilibrat. Comtine toate substantele nutritive necesare.

Balegarul de cal face parte din categoria inngrasamintelor care incalzesc. Orice gradinar stie ca poate „incalzi” o rasadnita cu acest ingrasamant.

Excrementele de porc sunt cunoscute drept un ingrasamant rece. Contine mult carbonat de potasiu, putin azot si aproape niciun pic de oxid de calciu. Ecrementele de porc sunt in special potrivite pentru telina, praz si zmeura.

Excrementele de oaie,capra si iepuri fac parte din categoria ingrasamintelor care incalzesc. Sunt bogate in azot. Trebuie sa compostati aceste ingrasaminte, ori singure, ori impreuna cu alte excremente. Folosite proaspete acestea pot provoca arsuri.

Gainatul de gaina, rata sau porumbel este foarte acid si face parte din

categoria ingrasamintelor care incalzesc puternic. Acest ingrasamant se foloseste numai atunci cand este uscat sau sub forma de lesie, sub nicio forma prospat.

Cenusa pura a lemnelor arse in semineuface parte, de asemenea, din categoria ingrasamintelor naturale. Este bogata in carbonat de potasiu si oxid de calciu.

Aschiile si faina de coarne din coarnele si copitele vitelor sunt bogate in azot si fosfor.

Tescovina este ceeea ce ramane dupa stoarcerea strugurilor sau a altor fructe.

Ce se poate folosi pentru stratul vegetal protector.

  • iarba

  • frunze

  • scoarta de copac

  • paie

  • urzica

frunze de brustur negru

  • frunzele de rosii.

Culturi mixte – cum invecinam corect plantele.

Cultura mixta impotriva daunatorilor si a bolilor.

Plante Daunatori/Boli

Morcovi – CeapaMusculita morcovului si musca cepei

Fasole – CimbruPurici negri

Usturoi – CapsuniFainare

Craite – PatrunjelNematozi

Pelin – AfineRugina

Combinatii recomandate.

Planta Invecinari bune

Fasole oloaga - Varza, salata, telina, sfecla rosie, cimbru

Mazare - Morcovi, castraveti, dovlecel, salata, varza, marar

Capsuni - Ceapa ,usturoi, arpagic, salata, spanac

Castraveti - Mazare, fasole, marar, salata praz.

Cartofi - Varza, craite, caltunas, musetel, chimen

Salata - Toate legumele si ierburile cu exceptisa patrunjelului si atelinei

Praz - Morcovi , telina, rosii, salata, varza, capsuni.

Morcovi - Ceapa, praz, salata, arpagic, marar.

Telina - Praz, varza, rosii, fasole oloaga

Rosii - Varza, spanac, telina, patrunjel, caltunas

Dovlecel - Porumb, fasole, sfecla rosie

Ceapa - Morcovi, sfecla rosie, salata, capsuni, marar, musetel, cimbru

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Facebook Social Icon

©2017 by ecohumusstrong.