Rolul elementelor nutritive in viata plantelor.

Cunoasterea rolului elementelor nutritive in viata plantelor si stabilirea masurilor agrochimice care se aplica si duc la productii vegetale superioare cantitativ si calitativ.

Rolul si importanta in procesele metabolice.

Elementele esentiale, din care fac parte 16 elemente: C, O, H, N, P, K, S, Ca, Mg, Cu, Zn, B, Mo, Cl, sunt indispensabile cresterii si dezvoltarii plantelor intrucat sunt implicate direct in nutritie, in functiile lor esentiale nu pot fi inlocuite prin alte elemente, insuficienta sau carenta lor manifestate prin simptome specifice fac imposibila cresterea si dezvoltarea normala si incheierea ciclului vital al plantelor.

AZOTUL (N) – este un element cu rol plastic implicat in compozitia chimica a unor compusi ca aminoacizi, protide, protein, heteroproteine, acizi, enzime, compusi macroergici, vitamine, fitohormoni si clorofila. Are rol ESENTIAL in diviziunea si inmultirea celulelor si este cosiderat cel mai important element determinant al cresterii si marimii recoltelor. Nu exagerati cu azotul !!! Excesele de azot determina cresterea lastarilor si a frunzelor, aparitia mai timpurie si mai intense a caderii fructelor, favorizeaza dezvoltarea anumitor boli.

FOSFORUL (P) – are roluri multiple si complexe ca si azotul. Are rol esential de inmagazinarea si transferal energiei metabolice in plante. Este present in compozitia acizilor nucleici (AND, ARN) cu participare la transmiterea informatiei genetice. Favorizeaza cresterea echilibrata a plantelor si rezistenta acestora la conditii nefavorabile de crestere. Fata de azot, este un element determinant in primul rand al calitatii recoltelor.

POTASIUL (K) – Este considerat cel mai important cation din viata plantelor ! Echilibraza mai mult decat alti cationi raportul acido-bazic din celula si atenueaza functiile de crestere ale azotului. Controleaza sinteza proteinelor, favorizeaza reducerea nitritilor dar mai ales calitatea productiilor, mareste rezistenta culturiilor la factori nefavorabili (boli, ger etc).

SULFUL (S) – Face parte din compozitia unor aminoacizi esentiali si proteine specifice. Activeaza un numar mare de enzime, iar prin prezenta sa in aminoacizi si proteine este determinant al calitatii productiilor.

CALCIUL (Ca) – Intra in compozitia membranelor celulare si influenteaza o serie de procese metabolice. Regleaza raporturile dintre unele elemente minerale (potasiu, magneziu, mangan, zinc, bor).

MAGNEZIUL (Mg) - Este essential in fotosinteza, datorita faptului ca este atomul central al moleculei de clorofila. Este activator a unui numar mare de enzime, favorizeaza absorbtia si translocarea fosforului, asigura inmagazinarea si transferal energiei metabolice, favorizeaza sinteza proteinelor.

FIERUL (Fe) – Favorizeaza sinteza clorofilei, este implicat in fixarea mai productiva a azotului.

MANGANUL (Mn) – Activeaza o multimer de enzime. Are rol major in fotosinteza , se implica in sinteza proteinelor si lipidelor.

CUPRUL (Cu) – Este prezent ca activator al enzimelor prin numarul mare de metaloproteine ce il contine. Favorizeaza sinteza glucidelor si stimuleaza procesele de reproducere la plante.

ZINCUL (Zn) – Este component si activator al unor enzime. Este important in fotosinteza, activeaza sinteza proteinelor si implicarea sa in sinteza auxinei ii atribuie rol de element ce stimuleaza cresterea si dezvoltarea plantelor.

BORUL (B) – Are alaturi de calciu roluri esentiale in stabilirea peretilor celulari, asigura permeabilitatea si stabilitatea membranelor celulare. Este elemental cel mai implicat in fecundarea florilor. Activeaza mult sinteza auxinelor si este important in sinteza si transportul carbohidratilor.

MOLIBDENUL (Mo) – Are rol esential in reducerea nitratilor in planta si fixarea simbiotica a azotului molecular. Stimuleaza sinteza proteinelor.

Featured Posts