Efectul vermicompostului si extractul de vermicompost asupra germinarii semintelor

Producția agricolă durabilă, în special în sectorul agriculturii ecologice, necesită noi mijloace de fertilizare și protecţie pentru plante. Utilizarea varietatii de îngrășăminte și alte produse provenite din deșeuri organice este extrem de promițătoare în lumina utilizării resurselor regenerabile.

Prelucrarea deșeurilor biologice printr-o acțiune, a râmelor și microorganismelor este implicată în producția de vermicompost, care este un îngrășământ organic bogat în substanțe humice și nutrienți minerali.

Acest îngrășământ îmbunătățește caracteristicile legate de fertilitatea solului și are o multiplă acțiune biologica asupra plantelor. Promovarea creșterii plantelor și inducerea rezistenței împotriva agenților patogeni și a erbivorelor se numără printre efectele bine cunoscute ale aplicarii vermicompostului. În special, activitatea de promovare a creșterii plantelor datorita vermicompostului a fost, de obicei, atribuit la înălțime conținutului de compuși humici.

În plus, datorită conținutului relativ ridicat de minerale din vermicompost impreuna cu extractele de vermicompost sunt datorate efectul pozitiv al nutrienților minerali suplimentari asupra creșterii plantelor. Prin urmare, scopul acestui studiu a fost de a evalua relația

eficienței componentelor din vermicompost, și anume minerale nutrienți, acizi fulvici și acizi humici pe plante, activitate care afectează pozitiv germinarea / răsadirea semințelor.

S-a demonstrat de-a lungul studiului facut ca nutrienții minerali în formele disponibile pentru plante este unul dintre caracteristicile benefice ale vermicompostului. Concentrațiile de extract de vermicompost utilizate pentru tratament au fost 1, 2, 5, 10, 20 și 50%. Pentru tratamente nutritive minerale, s-a preparat o soluție sursă, așa cum s-a descris mai sus, conținând aceeași cantitate de macronutrienți ca și în 50% extract de vermicompost. Soluția sursă a fost proporțională diluata pentru a obține aceleași concentrații de minerale ca pentru respectiv extract de vermicompost diluat.

Alte potențiale mecanisme benefice ale vermicompostului asupra

plantelor includ efect hormonal al creșterii, precum și stimularea nutriției minerale a plantelor. Într-un studiu cu plante de secară care au intrat in iarnă, unde vermicompostul a fost aplicat ca o modificare a solului la nivelul optim nutritiv mineral, un efect semnificativ al creșterii a fost evident chiar și la dilutia de 10%.

Creșterea conținutului de clorofila din frunze datorită extractului de vermicompost a îmbunătățit starea fiziologică a plantelor. Acest efect a fost observat, de asemenea, în tratamente cu acid humic și fulvic în studiul prezent, precum și în alte experimente sugerând procesele activitatii lui legate de fotosinteză prin componentele vermicompostului.

Cu toate acestea modificări masive ale expresiei genelor în plantele Arabidopsis thaliana au fost induse de tratamentul cu vermicompost.

În concluzie, efectul pozitiv observat al extractului de vermicompost asupra germinatiei, creșterii și fiziologia semințelor ( tomate, porumb, busuic, menta etc ) este atribuită acțiunii complexe a diferitor componente din vermicompost, inclusiv nutrienții minerali, fulvic acizi și alte substanțe biologic active.

Tratamentul ar putea fi folosit pe teren timp de un an folosind diferite doze de vermicompost ca amendament la sol indicat pentru îmbunătățirea si acumularea de biomasă și producție de semințe.

Featured Posts