Buruienile, o adevarata problema pentru fermieri

Indiferent ca vorbim despre o mică grădină sau de suprafate mari cultivate, buruienile au atât rol benefic pentru plante cât și rol distructiv.

În culturile ecologice, buruienile sunt cel mai greu de ținut sub control, deoarece fermierii nu au voie să utilizeze erbicide și momentan nu exista pe piată erbicide ecologice. Pe când fermierii cu culturi convenționale au o gamă largă de erbicide pe care le pot utiliza.

Buruienile ne dau o mare durere de cap, dar daca sunt ținute sub control, pot veni în ajutorul nostru. Rădăcinile acestora se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid, pătrund mai adânc in sol si pot avea rol de scarificare a solului, ele au o capacitate foarte mare de absorbtie a elementelor nutritive ce pot ajuta plantele în anumite situații să asimileze mai usor azotul, fosforul si potasiul etc.

Unele dintre cele mai bine adaptate și mai păgubitoare plante sălbatice sunt pălămida, muștarul sălbatic și pirul târâtor, care, odată crescute, împiedică dezvoltarea plantelor cultivate.

Buruienile parazite sunt cele care au capacitatea să distrugă în întregime recoltele, împiedicând dezvoltarea normală a acestora în primele faze de vegetație, când soluțiile de combatere sunt limitate. De exemplu, o buruiană ca lupoaia poate distruge complet culturile de floarea-soarelui, dar poate afecta și cânepa, tutunul și pelinul, în timp ce cuscuta are capacitatea să elimine complet lucerna și trifoiul.

Buruienile atrag cu ușurință insectele dăunătoare - de exemplu, în cazul culturilor de porumb, unde se constată o intensificare a atacurilor și unde utilizarea insecticidelor devine extrem de importantă. Problema cea mai mare in momentul de fata o reprezinta Tanymecus dilaticollis (Ratisoara porumbului) care are ca planta gazda palamida, mohorul, dupa care ataca plantele de cultura.

In principiu, datorita lucrarilor tehnologice care nu sunt respectate, fermierii ajung in imposibilitatea de a tine in frau buruienile, ca acest fermier din imaginea de mai sus din judetul Calarasi care are o cultura impresionanta de rapita cu mac.

Macul (Papaver rhoeas)

Buruiană anuală cu rădăcina pivotantă. O singură plantă de mac poate produce o cantitate impresionantă de semințe (10.000-20.000) care își păstrează germinația până la 20 ani. Macul poate atinge un metru înălțime. Este poate cea mai ușor de recunoscut buruiană, cu flori solitare, lung pedunculate, roșii de regulă, cu variații albe, roz sau violet. Fructele sunt capsule globuloase. Macul aparține grupei de buruieni care pot ierna.

Perioada de germinare: toamna sau primăvara foarte devreme.

Perioade de înflorire: primăvara - vara.

Buruienile reprezintă un grup de specii de plante necultivate, lipsite de valoare economică, adaptate să se dezvolte alături de plantele cultivate, cărora le înrăutățesc condițiile de creștere. Principalele consecințe sunt întârzierea dezvoltării culturilor și micșorarea recoltei, în unele cazuri ajungându-se chiar până la distrugerea acesteia

Recomandari:

  • Nu trebuie utilizate în mod exclusiv mai mult de două erbicide din grupa 2 (sulfonilureice), pe același teren, pe parcursul a patru ani

  • Implementarea unui program de management integrat al buruienilor, care include erbicide, practici culturale și rotația culturilor, pentru a controla populația de buruieni

  • În cazul culturilor de floarea-soarelui afectate, este necesară distrugerea samulastrei (plantele răsărite de la sine, din semințele scuturate la strângerea recoltei)

în îngr

Featured Posts