Metode de combatere biologica a afidelor

Afidele sau paduchii plantelor cum mai sunt cunoscute aceste insecte cu corpul moale, ataca un numar mare de plante, provocand pagube importante intr-un timp foarte scurt. Acesti daunatori au dimensiuni reduse si traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzei, pe varfuri si lastari. Localizarea pe partea inferioara nu este intamplatoare deoarece in acest mod sunt protejati de razele directe ale soarelui. Afidele reprezinta o problema din ce in ce mai mare in multe culturi si foarte greu de combatut. Având din ce în ce mai puțini agenți chimici disponibili pentru combaterea dăunătorilor, mulți cultivatori au apelat la soluții biologice și programe de management integrat al daunatorilor.Eficienta crescuta la costuri reduse.

Sigur ati vazut in serile de vara, roind in jurul becurilor pe langa tantari si pe Crysopa.Aceasta este o insecta care apare numai noaptea in jurul surselor de lumina. Aceasta este o insecta folositoare pentru agricultori. Adultii se hranesc cu polen si nectar. Insa larvele, au cu totul alte preferinte, hranindu-se cu cantitati mari de afide, paianjeni, tripisi, musculita alba, omizi. Practic Crysopa este pradatorul natural al celor enumerate mai sus. Atunci cand le intalnim, sa ne bucuram de prezenta lor pentru ca ne vor scapa de daunatori.

Uleiul de neem este o alta aternativa eficienta. Acest ulei este extrem de apreciat in remediile traditionale sau moderne, el fiind folosit atat in insecticide, cat si in industria cosmeticelor. Trebuie sa stiti ca in ceea ce priveste proprietatile sale de insecticid, uleiul de neem este un dar pretios al naturii. Uleiul de neem este un insecticid natural care actioneaza prin intreruperea hranirii, respectiv a cresterii. Asta inseamna ca, odata consumata aceasta substanta va impiedica insectele sa se hraneasca ceea ce va opri atat cresterea lor, cat si dezvoltarea larvelor.


Extractele pe baza de coada calului sunt foarte bune impotriva acestor daunatori, cat si extractul de oregano. Sau pur si simplu puteti pune printre randurile de legume rasad de oregano, si daunatorii vor sta la distanta.

Un alt pradator natural si eficient este buburuza. Buburuza sau gargarita , cum mai este cunoscuta la noi, o regasim sub diferite denumiri populare, englezii ii spun „pasarea doamnei”, ungurii „gandacelul lui Catiusa”, rusii „vaca domnului”, nemtii „gandacul

fericirii”. Ea isi face prezenta in gradina acolo unde exista o sursa de hrana din abundenta, constituita in special din afide, dar consuma la fel de bine insecte cu dimensiuni mai mici ca ea cum ar fi acarieni, paianjeni, musculite de sera, paduchi testosi. Primavara, imediat dupa ce zapada se topeste si incepe sa se incalzeasca, buburuza incepe sa se hraneasca cu diferite oua de insecte. O buburuza poate consuma pana la 60-70 de afide intr-o zi, iar pe toata durata vietii, de un an (ciclul vietii se termina dupa depunerea oualor), pana la 4000 de afide. In stadiul de larva se hraneste cu 600 pana la 900 de afide.

Featured Posts